Mine is not yours

Suatu ketika saya ditanya oleh teman tentang tanggapan saya terhadap reaksi masyarakat muslim terhadap pernyataan salah satu tokoh politik yang menyudutkan agama saya. Saya jawab dengan diplomatis, saya dukung mereka yang lagi demo, yang nulis di postingan di facebook, dan di media lainnya selama itu dalam kadarnya. Kenapa? Di era medsos ini sudah ada pergeseran…

10K Jakarta Mandiri Marathon

Bermodal tiket early bird Rp.200 000 untuk kategori 10K yang notabene 4 tahun lalu harganya mungkin masih 100k, finally the run day had come. Modal Lari : Dua kali berenang 400m selama seminggu sebelum lomba Lari terakhir : Agustus 2016. Waktu Lomba : October 23rd

Grep and Count Unique String Occurance (after a string)

So I got assignment about how to get and count unique command occurance from my log. For example I had this kind of log REQ 20161010 command=buy | title=soap | note=yes REQ 20161010 command=loan | title=book | note=yes RESP 20161010 command=buy | title=book | note=yes REQ 20161009 command=loan | title=pen | note=yes REQ 20161010 command=buy |…

Abandon

I have abandoned lifeboat twice for ocean of work. For what? Is there any empty boat out there?

Social Engineering, Practical, Governance

Masih teringat di benak saya salah satu mata kuliah Pak Budi Rahardjo Keamanan Informasi (Eh.. apa ya namanya.. cmiiw reader yang satu kuliah sama saya) tentang topik menarik satu ini bernama Social Engineering. Social Engineering dalam versi saya adalah suatu metode mengoleksi informasi baik umum maupun rahasia dengan cara pendekatan sosial — walaupun bisa saja dikombinasikan…

Marhaban Ya Ramadhan

Nggak kerasa udah Ramadhan lagi. Dulu orang tua saya bilang, itu tanda-tanda sudah mau kiamat. Bismillah, semoga masih bisa menikmati Ramadhan yang akan datang ini. Sempat dengar ceramah Jumat beberapa pekan lalu yang cukup menarik. Sudah hal yang wajar jika manusia berkeluh kesah, karena itu hakikatnya manusia. Namun kita bukanlah manusia, tapi kita upgrade dari…

REST API TESTING

In this documentation, I want to note how to test REST API using this two method : Using SoapUI Using CuRL from command line/linux-like The Method I documented here is only for GET, and POST only. Well other method is similar, you can read it from the source I read before. Using SoapUI – GET…

Compress PNG/JPG files to make your web faster

Now, that i realize it, why I don’t compress all the big image on the web I put since long ago, so that it can load faster. Compress JPEG & PNG Images Online compressjpeg.com, Nice tools. I wonder why i didn’t do that a long long loong.. time ago

Mounting LVM partitions from a command prompt or a Root Shell

For my own documentation, reposted from here. Here we go.. *** Today as I booted into my openSUSE box, for reasons unknown to me, my LVM partitions failed to mount. fsck didn’t help, and and LVM based container system meant that I couldn’t use the standard mount /dev/sdxx style of mounting as well. With my…

Adobe Premiere’s Keying

It’s too late to know this method, but it’s worth to start learning it. So basically keying in adobe premiere means masking in photoshop. For example you want to make the video transparent so that only the object masked is being shown on the video on top of another video. So there are some keying…

Filter string with regex’s xquery

For my own documentation, fn:replace(fn:string(fn-bea:serialize($body)), ‘<password>[\s\S]*?</password>’, ‘<password>–hidden–</password>’)

Inspiring day

The day begin with a goal so late by the Turin giants to take over Naples team from capocanonieri. The day continues by the sweet moments I spent with my friend on sort of mission. Encouraging. So brave. And so inspiring for me. I wish that the mission is accomplished. And I’ll be happy for…

Your disk is full because of Adobe Premiere Cache

Sometimes it happens so sudden, just because we think that it will be cleared by itself. Sometimes it doesn’t. When it happens, this article answer it all. Hmm.. nice and tidy the clean button. At first when this problem happened, I used foldersize to analyze what make my C drive so sudden. ***** Premiere writes…

Getting started with iptables

In some deadline situation suddenly I have to configure iptables.. lol several years handle servers, known about the concept but never tried to tweak it before. But finally i tried a simple configuration. I was configuring RHEL 6 machine. *** Iptables is firewall on Operating System (OS) level. We can filtering data packet that in(s)…

Search File on Linux

Newbie Linux Based Technique, but I just found out the difference. Lol. Find vs Locate. Search everything vs Indexed Search. Using locate actually search using indexing technique. While using file is just brute forcelly look into each folder you have. using root and do updatedb reindexing all the files, and you can search it faster…

Fix broken networking after VM Cloning

If you manage VM, you maybe have this kind of situation. I need to clone one of my VM for many reasons. Maybe because I just want to set one VM and then clone for other cluster VM. Or I need to clone it to another cluster to see whether there is something wrong with…

Resolusi 2015 x 2016

Resolusi tahun 2016 ini bagi saya adalah untuk dapat lebih mensyukuri apa yang telah diberikan oleh Allah SWT. Tahun lalu saya sepertinya kurang bersyukur. Semoga menjadi tahun yang berkah untuk kita semua. Another challenge : Run 10 km Jolking (Jogging Walking) once every week. Bismillah.

Coffee and TV

I never knew just what it was about this old coffee shop I love so much All of the while I never knew Last 2015 was the resurrection of coffee taste of my own. My senpais kind of brought several types of coffee while they went to outside java. Right now I appreciate more about…

symbol lookup error: apt-get: undefined symbol:

For my own documentation I repost this stackoverflow. I’m using ubuntu 14.04 in this case. Suddenly after I wrongly downgraded my libapt version, everytime we do the apt or apt-get it replied with symbol lookup error: apt-get: undefined symbol. symbol lookup error: apt-get: undefined symbol: _ZN11CommandLine10GetCommandEPKNS_8DispatchEjPKPKc Then how to resolved it : Try this first :…

Pemerhati Fashion

B : hey, btw lo modis juga ya M : biasa aja kali. Ini beli udah lama kali B : serius sih gw. Unique M : haha lo pemerhati fashion ya B : *bukan, gw pemerhati elo lebih tepatnya* whispered to my own…

Marcela Mangabeira

Gara-gara gak sengaja denger lagu bossa-nya penyanyi asal brazil ini pas ke suatu tempat jadi pengen cobain genre bossa. Sebelumnya udah pernah coba denger versi bossa nya lagu-lagu Indonesia, lumayan juga kalau lagi mau nyantai.

Create Your Own Stickers Set to Telegram

Telegram has became one of the chat messenger that most used in the world beside whatsapp, bbm, line, facebook messenger, etc. Built right away after Whatassp sold to facebook, Telegram has made much improvement of the new version of whatassp. For example, the introduction of bot, secret chat, and stickers. (Alsa they ensure the privacy of the…

A little note about video format

I have played with Adobe Premiere Pro maybe since 2010 when I first tried my editing video for my girl. at that time I combine the tools between Premiere Pro and both Windows Movie Maker and Ulead Sony Video. The last two was a light and easy tools. But I’m much interested with the first…

Jelajah Flores

Saya bersyukur kebagian jatah dinas ke Maumere Flores. Flores salah satu pulau di gugusan kepulauan Nusa Tenggara. Dahulu pada era Soeharto satu pulau Flores ini terdiri dari 1 kabupaten flores itu sendiri dengan ibukota Ende. Sekarang Flores sudah menjadi 6 kabupaten yakni: Labuan Bajo, Ruteng, Bajawa, Ende, Maumere, Larantuka. Flores. Tempat dimana kota Ende berada….

CentOS 6 : SSH Server refused our key

Gossh.. It delayed my works for almost two weeks until I figure it out today. The SSH key making works fine in ubuntu, but on CentOS, it somehow doesn’t works. So I read this thread, that lead me to this thread, and found a solution from this known issues in CentOS 6. Thanks God, they invented…

Backpack Edisi Uang

Tanpa saya sadari, saya mengunjungi tempat keindahan alam yang mungkin saat mata uang itu masih beredar saya nggak tahu itu dimana. Alhamdulillah. Well done!

So so late post about : Using Zend-like Layout on Codeigniter

Just for my self-documentation : from this. **** Using my own implementation of Zend-like layout. Add hook /application/hooks/Layout.php: Then enable hooks in your /application/config/config.php: $config[‘enable_hooks’] = TRUE; After that add to /application/config/hooks.php: $hook[‘display_override’][] = array(‘class’ => ‘Layout’, ‘function’ => ‘render’, ‘filename’ => ‘Layout.php’, ‘filepath’ => ‘hooks’ ); Create folder /application/layouts/ Create file /application/layouts/default.php: Use it…

Finally, Rinjani!

Entah bagaimana ceritanya, satu bucket list saya terlaksana. Padahal nulisnya sekitar tahun 2011, gak kepikiran berbagai random wish saya terkabul, yes, salah satunya gunung yang terpapar di selembar uang 10 ribu jaman dahulu, Rinjani. Berawal dari rencana bung dhito dan masbro Ragil napak tilas ke Salah satu gunung vulkanik tertinggi di Indonesia itu, saya kebetulan…

Mengenali nomor Identitas caller dengan WhosCall

Berawal tidak sengaja membaca artikel Dhito tentang mengidentifikasi nomor tidak dikenal dengan whoscall, saya berujung pada ikut menginstall aplikasi ini. Sebenarnya tujuan awal hanya coba-coba namun tak disangka berguna juga. Berhubung saya “terlanjur” menjadi pengguna kartu kredit sudah menjadi rahasia umum informasi kita akan dengan mudahnya beredar di antara kalangan sales marketing CC. Alhasil, hampir…