Notification Management

Slowly, gadget no longer our luxury lifestyle but primary need of our life. And it so happens that notification for daily application like messaging, mails, other apps disrupt our way of life. Wait, disrupt or disturb? Aha, in my case and I believe most of people will agree that notification of apps become much much…

Set Data Source & DB Adapter Instance Connection

Env : weblogic 11g I. Data Source Weblogic Console > Left Menu > Source > Data Source > New Things to consider : Setup is it XA URL better to use the TNS format Tune your init/min/max connection after you create it II. DB Adapter Instance Connection Weblogic Console > Deployment > DBAdapter > Configuration…

Masa Depan Tanpa Nasi

Ini tulisan raw dari anak Dahlan Iskan, Azrul Ananda, sekarang jadi CEO nya Jawa Pos. Kenapa saya repost tulisan beliau? Alasan pertama, saya baru saja terpengaruh senior saya untuk menjalani hidup sehat, eating clean. Sudah jalan 2 bulan tanpa nasi, tepung, dan most of food processing. Dua minggu pertama turun 5 kilo, sudah 2 bulan agak…

Game of Thrones S7 : The End Begins

Usually, April is the month GoT-ers will say “Winter is coming”, but the release date of GoT S7 still not confirmed, yet. The biggest spoiler of the season is the promotional poster of GoT S7. OMG, The Night King also has dragon (or dragons?) The end, begins…

Kingdom Live Action Video

Whoa, although the spark of new chapter of Kingdom hasn’t vanished, I’m getting shocked more by the article of live action of Kingdom. What more surprising, it will be aired around this month, April 2017. But what I doubt is whether the video itself is a live action movie or just a commemorate video celebrating…

Kingdom 512

Yay! Finally it got out last night. Like an oase in the dessert busy day. [SPOILER ALERT] After two days of disappearance of Ousen from Retsubi city, Ousen and his trustworty men appear in a view sight of Gyou Old Capital city of Zhao. After realized that the city perfect as a base. Ousen make…

Quick Oracle : DB NLS_LENGTH_SEMANTICS

In OFM (Oracle Fusion Middleware) apps, it seems the NLS_LENGTH_SEMANTICS need to be in BYTE, and by defaults it’s CHAR. According this knowledge base in Oracle. Do not forget to restart your DB after you alter the NLS_LENGTH_SEMANTICS setting. *** CAUSE The errors seen above are encountered because the NLS_LENGTH_SEMANTICS initialization parameter has been set to…

[Latepost] Work | shop | Typhoon | & | Taiwan

Well, bulan lalu saya berkesempatan untuk mendatangi salah satu negeri baru di timur Asia. That’s it Taiwan. Taiwan bukan negara yang kepikiran untuk dikunjungi. Masih ada negara lain di Asia yang belum kesampaian saat itu, let say.. Jepang or China. Ini Kerja. Sambil Shop and sight seeing tentunya hehe.. Dari 9 hari kerja disana, 4 hari…

Totem Escape Jakarta

Minggu itu sepulang kondangan, tiba-tiba wacana yang diinginkan dari dulu kesampaian juga. Berawal dari ajakan-ajakan H2C (hayu hayu cicing), tapi tiba-tiba menjadi kenyataan. Awalnya cuma berempat, eh ternyata ber sembilan orang mau ikutan. Tempat yang bikin saya penasaran dulu karena jiwa-jiwa detektif di masa lalu haha. So what’s totem? Check this out http://www.totemroomescape.com/jakarta/totem/ Saya gak…

Tahura Juanda Trail 2017

I don’t know that run has a lot of meaning. In this run I learn a lot. Run is just like this life. You fall, you stand back, you run back, you look back, you step down, and run again. All of that need consistency and also goals. I won’t ever believe that I’ll ever be reached the…

Repository, Registry, UDDI

I get confused about the concept of Oracle Enterprise Repository (OER) and Oracle Service Registry (OSR). I thought It’s also related to UDDI (Universal Description Discovery and Integration). UDDI  is set of Web service that supports the description and discovery of Web service providers, Web services and technical fingerprints of those Web service. So after google…

Shingeki no Kyojin ~ Chap 89

Well, I’m not usually do this, but when I do it’s because of something hillarious happened in this mind f* blowing chapter. I’m warning you what you about to see is a spoiler of chapter 89 of Shingeki no Kyojin, 2017 January release. I’m warning you once again, you read it on your behalf. Spoiler…

Materialized View

Some notes on materialized view after google here, google there, youtube here and there.. *** CREATE TABLE tab1 ( col1 NUMBER, col2 VARCHAR2 (20) ); CREATE TABLE tab2 ( col3 NUMBER, col4 VARCHAR2 (20) ); INSERT INTO tab1 VALUES(1,’tab1_row1′); INSERT INTO tab1 VALUES(2,’tab1_row2′); INSERT INTO tab2 VALUES(1,’tab2_row1′); INSERT INTO tab2 VALUES(2,’tab2_row2′); COMMIT; — When DML…

Weblogic Outbound Connection Pool “dropdown”/list suddenly disappear

So today, suddenly on the weblogic server, I found out that the eis/DB list on outbound connection pool is disappear. It’s only showing javax.resource.cci.ConnectionFactory (on Deployment > DBAdapter > Configuration tab > Outbound Connection Pool). After some discussion with my senior expert, I found out that it happened because the plan.xml was inconsistent. After checked it…

Pro Evolution Soccer 2017 – Original Sound Track

PES 2017 cukup menarik, jadinya OSTnya keinget-inget. OST Pro Evolution Soccer 2017 / Winning Eleven 2017 Tracklist, copas buat dokumentasi: 1. All Tvvins – Thank You Artis: All Tvvins Judul: Thank You Album: IIVV [12 Agustus 2016] Rilis: 7 Mei 2014 Label: Warner Music UK 2. Vant – Parking Lot Artis: Vant Judul: Parking Lot…

xQuery using FLWOR

Well, you actually can user FLWOR for xquery. It’s really refreshing!! What is FLWOR? FLWOR (pronounced “flower”) is an acronym for “For, Let, Where, Order by, Return”. For – selects a sequence of nodes Let – binds a sequence to a variable Where – filters the nodes Order by – sorts the nodes Return –…

Round and Bound

You are not irreplacable Suatu ketika saya menangani task yang ribet dan super time consuming. Saya pikir saya mengerjakan part task saya dengan baik. Lalu kemudian saya jatuh sakit. Saya sempat khawatir proses task yang sudah saya inisiasi menjadi bermasalah. Satu minggu berlalu, dan ketika saya masuk, everything run normally. Ada juga kasus lain dimana salah…

Upgrade Splunk Forwarder from 5.0.x to 6.x.x

Source : http://docs.splunk.com/Documentation/Splunk/6.2.0/Forwarding/UpgradetheNixforwarder In my case, it’s from 5.0.5 to 6.2.2. It’s not a must, but because the old version had this bug (SPL-87651) so I need to upgrade it to the 6.x.x. Also my Indexer Splunk is already on 6.2.2 Please consider the compatibility note between the indexer and forwarder: http://docs.splunk.com/Documentation/Splunk/6.2.0/Forwarding/Compatibilitybetweenforwardersandindexers Default installation folder (oracle…

Quick *Nix

listen to port netstat -anp | grep 834 bonding (-q quiet, -U to neighbour, -c count of package, -I device via) ifconfig bond0:34 x.x.x.34 netmask 255.255.255.0 arping -q -U -c 3 -I bond0 x.x.x.34 scp scp [-R] folder_or_file user@host:file_location dfdffdsf    

Google Pixel

Sudah dari tahun lalu saya mengantisipasi kedatangan gadget dari Google bernama pixel ini. Kalau sebelumnya mereka tidak cukup sukses dengan OS Chromiumnya, di stream gadget mereka tidak ketinggalan. Kalau sebelumnya mereka dompleng ke Vendor Gadget terkemuka dengan sebutan Nexus, tahun ini mereka memperkenalkan Google Pixel ke dunia. Well, momennya lumayan oke untuk masuk ke pasaran,…

Mine is not yours

Suatu ketika saya ditanya oleh teman tentang tanggapan saya terhadap reaksi masyarakat muslim terhadap pernyataan salah satu tokoh politik yang menyudutkan agama saya. Saya jawab dengan diplomatis, saya dukung mereka yang lagi demo, yang nulis di postingan di facebook, dan di media lainnya selama itu dalam kadarnya. Kenapa? Di era medsos ini sudah ada pergeseran…

10K Jakarta Mandiri Marathon

Bermodal tiket early bird Rp.200 000 untuk kategori 10K yang notabene 4 tahun lalu harganya mungkin masih 100k, finally the run day had come. Modal Lari : Dua kali berenang 400m selama seminggu sebelum lomba Lari terakhir : Agustus 2016. Waktu Lomba : October 23rd

Grep and Count Unique String Occurance (after a string)

So I got assignment about how to get and count unique command occurance from my log. For example I had this kind of log REQ 20161010 command=buy | title=soap | note=yes REQ 20161010 command=loan | title=book | note=yes RESP 20161010 command=buy | title=book | note=yes REQ 20161009 command=loan | title=pen | note=yes REQ 20161010 command=buy |…

Abandon

I have abandoned lifeboat twice for ocean of work. For what? Is there any empty boat out there?

Social Engineering, Practical, Governance

Masih teringat di benak saya salah satu mata kuliah Pak Budi Rahardjo Keamanan Informasi (Eh.. apa ya namanya.. cmiiw reader yang satu kuliah sama saya) tentang topik menarik satu ini bernama Social Engineering. Social Engineering dalam versi saya adalah suatu metode mengoleksi informasi baik umum maupun rahasia dengan cara pendekatan sosial — walaupun bisa saja dikombinasikan…

Marhaban Ya Ramadhan

Nggak kerasa udah Ramadhan lagi. Dulu orang tua saya bilang, itu tanda-tanda sudah mau kiamat. Bismillah, semoga masih bisa menikmati Ramadhan yang akan datang ini. Sempat dengar ceramah Jumat beberapa pekan lalu yang cukup menarik. Sudah hal yang wajar jika manusia berkeluh kesah, karena itu hakikatnya manusia. Namun kita bukanlah manusia, tapi kita upgrade dari…

REST API TESTING

In this documentation, I want to note how to test REST API using this two method : Using SoapUI Using CuRL from command line/linux-like The Method I documented here is only for GET, and POST only. Well other method is similar, you can read it from the source I read before. Using SoapUI – GET…